Kulinarne podróże z winem: poznaj sekret przepysznych, gruzińskich pierogów chinkali

2024-02-19

Zobacz film jak zrobić wyśmienite pierożki chinkali

Rozgość się z nami przy wirtualnym stole pełnym smaków Gruzji! W naszym filmie z serii "Gruzja od kuchni", zanurzymy się w sztuce przygotowywania tradycyjnych chinkali, a wszystko to w towarzystwie wyśmienitego gruzińskiego wina Gamziri.

Chinkali – Gruzińska Kulinarna Perła

Chinkali to prawdziwa perła gruzińskiej kuchni. Duże, soczyste pierogi, wypełnione aromatycznym nadzieniem i gotowane tak, aby po otwarciu puścić aromatyczną esencję. Tradycyjnie wypełnione mięsem, ziołami i cebulą, chinkali to kulinarna uczta dla podniebienia. Źródłem tego wyjątkowego dania polega na tym, aby umiejętnie nadgryźć kluski i wypić rozgrzewający bulion ze środka.

W trakcie filmu wprowadzimy Cię w świat gruzińskiego wina - Gamziri. Cała rodzina tych win dzieli się na dwa znaczące szczepy. Przy winach białych jest to szczep - Rkatsiteli a przy winach czerwonych - Saperavi.

Czas na Film

Nasza produkcja to nie tylko film – to przewodnik po kulinarnej wyprawie. W naszej produkcji zobaczysz, jak chinkali nabierają kształtu, jak nadzienie doskonale łączy się z ciastem a przy tym jak łączą się z naszymi wybornymi winami.

Czego potrzebujesz?

Do ciasta:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Do farszu:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 380 ml zimnej wody,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka pieprzu.

Przekonaj się, dlaczego kuchnia gruzińska zdobywa serca smakoszy na całym świecie i dołącz do naszej kulinarnej podróży na www.e-tim.plZOBACZ FILM

Zobacz film jak zrobić wyśmienite pierożki hinkali